Experţii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au eşuat în tentativa de a contacta robotul lansat de sonda spaţială Rosetta.
Robotul Philae a devenit un fel de erou interplanetar în noiembrie 2014, când a atins suprafaţa cometei Ciuri, o premieră în istoria explorării spaţiale.
După ce a cules şi a transmis pe Pământ date esenţiale despre compoziţia cometei, robotul a rămas fără energie şi a intrat în hibernare.
În vara lui 2015, experţii Agenţiei Spaţiale Europene au reuşit să reia pentru scurtă vreme legătura cu Philae, care s-a „culcat” apoi la loc, pe 9 iulie. De această dată, pentru totdeauna.
Specialiştii ESA au mai făcut o încercare disperată de a contacta robotul Philae, dar şi această tentativă s-a soldat cu un eşec.
Inginerii europeni vor încerca să îi mai trimită câteva comenzi, însă condiţiile exterioare vor deveni prea ostile la sfârşitul lunii ianuarie, pentru „supravieţuirea” aparatului.
Încetul cu încetul, speranţa de a intra în contact cu Philae scade. Experţii europeni vor să mai trimită în zilele următoare câteva comenzi către acest robot, după care vor începe să asculte, pentru a verifica dacă trimite vreun semnal.
Totuşi, specialiştii ESA sunt realişti, întrucât condiţiile vor fi tot mai nefavorabile: lumina va scădea, temperaturile vor fi şi ele din ce în ce mai mici, pe măsură ce cometa Ciuri se va îndepărta de Soare.
La sfârşitul acestei luni, cometa se va afla la 300 de milioane de kilometri de Soare şi pentru a putea funcţiona, Philae nu trebuie să scadă sub o temperatură interioară de minus 51 de grade. Apoi va intra în hibernare, fără speranţă de trezire.
Sursa: RFI
Specialiştii au încercat totul în ultimele luni pentru a intra din nou în contact cu robotul, care este probabil avariat de un exces de căldură când cometa a fost cel mai aproape de Soare. Şi antenele sale par să aibă probleme. În plus, praful produs în timpul trecerii cometei în apropierea Soarelui s-a aşezat probabil pe panourile solare, împiedicându-le să funcţioneze, spun experţii.
Scopul misiunii Rosetta este o mai bună înţelegere a cometelor, martori ai genezei sistemului solar acum 4,6 miliarde de ani. Cercetătorii speră să găsească indicii privind apariţia vieţii pe Pământ.